Ist, Ist, Hrvaška

14. julij 2020, torek

Danes je manjana. Grem na vidikovac. Namen imam, da priracam na vrh še preden bo vroče. No, namen in realizacija tokrat nista ravno usklajena. Na vrhu sem opoldne. Pa, nasprotno pričakovanjem, sploh ni bilo vroče. V senci cerkvice me je (prepotenega) celo malo zeblo. Temperature res še (ali pa spet) niso prav nič poletne. Tudi morje ima še vedno le dobrih 20 stopinj.

Vasica Ist me je presenetila. V nasprotju z ostalimi oto(č)ki v okolici, ki premorejo oštarijo, kiosk trgovinico in pošto, je tukaj (odprtih) lokalčkov blizu deset. Počutim se, kot bi priplul nekam v Grčijo.

Kupim kruh in zelenjavo in potem nazaj na barko. Tak je bil moj namen po povratku z vidikovaca. In spet namen in realizacija nista usklajena. No, le na eno pivce se ustavim pred povratkom, res sem žejen. Iz enega jih je ratalo pet, različnih. Prve bačve je kmalu zmanjkalo in ono pivo iz druge je bilo drugačno. Zdi se mi, da celo malo pokvarjeno. Ko sem odracal iz kafiča, sem opletal levo-desno. To, da med plovbo nisem padel iz čolnička, je bila pa že kar umetnost ohranjanja ravnotežja v sedečem položaju. Uf, najbolje (in edino možno) je, da se uležem in malo odspim. Rečeno-storjeno. Nauk basni je: na Hrvaškem je precej bolj, kot korona, zdravju škodljivo (celo življenjsko nevarno) pokvarjeno pivo. Pa zaradi tega ne dajo v karanteno cele države.

In ko smo že pri koroni. Po novem je tudi tukaj obvezna maškerada. To razumejo tako, da natakar nosi masko pod brado (pod besedo brada je mišljena kosmatina in ne podbradek). Predpisom je tako zadosteno, fant pa vseeno manj trpi, kot če bi jo moral nositi preko ust.

Zvečer se oddingirava na Zippy. Janja in Gregor sta pripravila nekaj prigrizka in na mizo postavila flaško rujnega. In tarock karte. Hranjenje preskočim, ne paše mi jesti. Tudi vinu se odpovem. Zato pa besno napadem Radensko in jo cel večer žulim. In še dobro, da sem popoldan spil toliko piva, kako bi šele bil sicer žejen. Alkohol mi ne tekne. Očitno sem se res zastrupil. Kakorkoli, sledi tarock tournament, ki se konča v zadnji tretjini temnega dela noči.