Panormitis, Simi - Mandraki, Rodos

28. september 2021, torek

Ko vzide sonce, izplujeva. Nekaj milj motorirava, potem lepo jadrava in nekaj milj pred ciljem spet motorirava. Priveževa se še dokler je veter pod 15 vozli. To še gre, četudi je z boka in četudi je potrebno pograbiti mooring line. Ja, tokrat naju je Jorgos privezal na čarterski del, kjer so mooringi. Ampak, v petek morava izpluti. Takrat se čarteristi vračajo.

Potem se Vesna spravi nad pranje barke in perila, jaz pa v šoping. Nekaj malenkosti kupim v čendlariji in nekaj (ne prav malenkostnih) papirčkov pustim tam.

Spotoma mi v eni izmed mnogih mehaničnih delavnic naravnajo sidrno kljuko, ki se je precej raztegnila, ko se je sidro v trenutku nepričakovano zakopalo (barko je tako cuknilo, da sem se moral ujeti za krmilo, da nisem padel). To je bilo na Parosu in od takrat kljuka drži ali pa ne drži. No, po novem bo držala. Nerjavno jeklo načeloma ni tako plastično, kot navadno železo, ampak tale kljuka je precej mehka in se jo lahko oblikuje kar s primežem.

Za vsak slučaj sem kupil še eno, čendlarija nasproti marine je neverjetno dobro založena. Glede na lokacijo »usred mora«, seveda. Poleg tega sem dobil še čopiče za olje, dvojni kolešček, povoskano vrvico in poceni kopijo stikala za bilge v kopalnici. Le VSR-ja niso imeli in prodajalec je to enostavno komentiral tu-smart-rilej-for-dis-ajlend.

Spotoma pošpegam še v trgovino z akumulatorji in ni dvakrat za reči, da jih tudi te kupim tukaj. S Trojanom je križ, nikjer v Evropi nimajo na zalogi modela, ki ga imam sedaj in ne ve se, kdaj bo. Očitno bom moral menjati brand. Fantje mi robo pripeljejo na barko in z barke odpeljejo stare akumulatorje. Akumulatorji tehtajo 170 kg (toliko so težki novi in še slabih 200 kg stari) mi taka usluga tudi nekaj pomeni. Pa še okoli 250 evrov cenejši so, kot tisti, ki bi mi jih dostavili iz Aten. Do ASC offica v kraju, kjer pač bi že bil takrat - od tam do barke bi bil pa moj problem. Edini pomislek, ki ga imam je, da je pametno akumulatorje kupiti spomladi, pred izplutjem.

Zvečer se dobimo z Jadranko in Zoranom. In potem gremo na Rhodes site seeing tour. Sicer ima Rodos po vsej verjetnosti tudi kaj za pokazati, a mi smo videli le kafiče. In nekatere smo tudi zapirali...