Pytaghorion, Samos, Grčija

26. september 2020, sobota

Strah ima velike oči. Ponoči je ona vojaška ladja izgledala precej večja, kot se je izkazalo danes podnevi. Mislim, da ni večja od 150 čevljev. A vseeno, kaj počne v marini? Se skriva pred vremenom? Vojska? Začelo je namreč vleči z juga. Pri nas je 5-6 bf s sunki do 35 vozlov, kar je precej manj, kot je bilo danes v zahodnem Sredozemlju, kjer je bil gale warning 8-9 bf. V tej marini vetra skoraj ni čutiti. Niti ni vala, čeprav se nahajamo na južni strani otoka in valovi konstantno pljuskajo preko konkretno visokega valobrana (okoli 4-5 m v višino ima, takole na uč).

Današnji dan je torej primeren za servisiranje, ker zaradi vremena itak ne bi nikamor izplula. Zlatko in Nikos sta prišla, kot sta obljubila. Razstavila sta motor. Hja, ni bil kratek stik v generatorju. Prirobnica se je snela in drsala po sklopki in rotorju. Odbrusila je celo glave vijakov M10. Ni delo samo za šraufmojstra, ampak je potrebno najti nove dele. Ali pa jih narediti. Morda celo previti rotor, če se bo dalo. Ne bo končano tako hitro, kot sem upal. Polomljene stvari sta odnesla drejarju in ker se mi nista javila, se bojim, da zadeva še ni narejena. Čeprav je Zlatko strumno obljubil da bo. Nema problema, danas čemo to rešiti. Kako poznan balkanski melos. In jutri je nedelja.

Sem pa zato vetroven in s čakanjem obremenjen dan izkoristil za službovanje. Nekaj časa. Potem gre Vesna pod tuš in takoj imam novo zanimacijo. Bilge pumpa ne dela. A-joj! Od nekdaj uživam, ko popravljam vodovodno lajtungo! Nekaj ur mi je vzelo in z nosa mi je kapljal znoj. Imam pa zato vse cevi, filtre, ventile in kar je še takih stvari, sedaj lepo prepihane in očiščene do sijaja. Napaka je bila drugje. Tam, kjer sem iskal nazadnje. Poper v kroglici (le od kod se je vzel v tuš bilgu in iztoku iz pralnega stroja?) se je nekako prebil skozi vse silne filtre in zablokiral nepovratni ventil v črpalki, da se ni zaprl. In črpalka potem pač ne črpa. In, seveda, da sem to ugotovil, sem moral razdreti omarico v kopalnici, potegniti na plano pumpo in jo razdreti. In potem vse skupaj narediti še enkrat - v obratnem vrstnem redu. Ah, ja...

Po kosilu sledi počitek (ki ga prekine telefonsko zvonjenje) in potem delo precej pozno v noč. Danes nisem stopil na kopno, čeprav sva lepo privezana v marini.