Koutalas, Serifos - Vathi, Sifnos

16. september 2021, četrtek

Sidranje v tem zalivu je možno če (a) vidiš dno v sončni svetlobi, (b) ga opazuješ na primernem sonarju ali (c) se sidraš po satelitskih posnetkih. Zadeti je namreč treba mivko, ki je pa ni v izobilju. Ob enih ponoči na slabo opremljeni čarterski barki obstaja samo zadnja možnost. Če obstaja. Dvoji so se ponoči sidrali po vsej verjetnosti na slepo. Sidrali so se namreč v skale in travo. To noč so jo poceni odnesli, bila je skoraj popolnoma bonaca, v močnem meltemiju bi bilo burno.

Dopoldan naju preseneti sedem Slovencev iz jadralnega kluba Ravbar iz Domžal, ki vplujejo v najin zaliv in se privežejo na Malo. Jasno, da spijemo kakšno pivce in si povemo kakšno zgodbico. Lepo je po dolgem času srečati nekoga z enako kodiranim jezikom. Potem gredo oni proti Kei, midva pa proti Sifnosu.

No, midva se vmes ustaviva na opoldanskem kopanju v sosednjem zalivu. Voda je kristalno čista, plaža na obali je iz fine rjave mivke in skok na glavo v ogromen bazen turkizne vode je več kot nujen. Ampak. Samo do trenutka dotika vrha prstov rok z morjem. Potem v trenutku pride streznitev. Morje ima vsaj dve stopinji manj, kot jih je imelo v Argolijskem zalivu. Tam okoli 24 stopinj jih ima, kar je nekje na moji spodnji tolerančni meji.

Popoldan se v brezvetrju odpeljeva do Vathija na Sifnosu, vrževa sidro, pojeva vsak en konkreten kos uležane govedine z žara in v kokpitu bereva vsak svoje stvari. Jaz berem o novem kvantnem stanju, ki so ga odkrili znanstveniki iz Slovenije, Velike Britanije in Japonske. Ni kaj, veliko stvari še ni odkritih in veliko presenečenj nas še čaka. Saj, zato je pa obnašanje pogona na Mali tako skrivnostno. Morda se ga pa da pojasniti z najnovejšim kvantnim stanjem, ki nudi prenos informacije brez izgube. Mogoče pa midva sploh ne plujeva, mogoče pa pluje samo informacija o nama. Hmmm, kdo ve?