Vathi - Platis Gialos, Sifnos

17. september 2021, petek

Sinoči nas je bilo v zalivu sidranih sedem ali osem jadrnic, ob treh ponoči smo samo še štiri. Kdaj, kam in predvsem zakaj so ostali izpluli, bo za mene ostala skrivnost. Samo mislim si lahko, da morajo do zvečer vrniti čarterske barke nekam v okolico Aten in da imajo najete skiperje, ki jih potem furajo ponoči, medtem ko dopustniki spijo. No, ne vem. Za normalnega turista se mi zdi to čudno obnašanje. Še posebej, ker jih je bilo več in je bilo vreme idealno.

Midva ob enajstih v popolni bonaci odplujeva v sosednji zaliv, kjer sva po pričakovanju edina barka in kjer je le nekaj kopalcev na divji in lepi plaži na koncu globokega zaliva. Spet je pod kobilico kristalno čisto morje in spet je barva bazena turkizna. Prav idilično je na Kikladih, kadar preveč ne vleče. In brezvetrje je napovedano do konca napovedi čez deset dni (brezvetrje tukaj pomeni vse, kar je manj kot 5 Bf, op.a.). In, ja, za nekaj dni bo napoved zelo verjetno držala, proti koncu je pa približno tako zanesljiva, kot je met kovanca. A upanje umira zadnje.

Še eno prednost ima ta zaliv. Ali pa slabost, kakor za koga. Ni sprejema mobilne telefonije. Torej prav dolgo ne moreva ostati. Ob treh popoldan se tako premakneva nekam, kjer potem lahko delava. V prečudovit zaliv, jasno. Le, da tokrat ne šraufava barke, ampak podatke v domovini. Še dobro, da imava internet speljan preko na novo odkritega kvantnega stanja in podatki se pretakajo brez upora. Neomejene količine prenosa podatkov imava zakupljene za en mesec za 9,90 evra. Brez obveznosti, brez vezave in brez glutena.