Akcabuyek - Akcali

27. september 2022, torek

Danes naj bi se (ponovno) zgodil armageddon. Pa se ni. Nasin izstrelek ga je preprečil, ko se je zaletel v asteroid. Asteroid, ki ni bil namenjen srečanju z Zemljo, ampak kar tako en asteroid. Za vajo, za zabavo. Uničen ni bil niti asteroid, niti Zemlja. Le Nasin kup železja jo je skupil. Torej se ni zgodilo veliko. Tudi meni se ni zgodilo kaj velikega, še najmanj pa konec sveta in iz dneva v dan sem zato starejši. Za povrhu se danes niti ne počutim najbolje. Boli me trebuh in pred očmi se mi bliska. Hja, konec sveta me ni odrešil staranja...

Vandrava dalje. Nekaj dni bodo južni vetrovi, zato sva se podala mimo Kosa na severno stran polotoka Datča, kjer bova pred tem vetrom lepo zaščitena. Samo, do tja je potrebno najprej priti. To pomeni orcanje v 2-3 Bf. Nič napornega, hitrost je itak višja, kot z motorjem. Le smer ni prava, sic! Ko veter pade na 1 Bf in hitrost pod 3 vozle, je smer v redu. V motorne šobe piha diesel, bofori niso pomembni.

Dva zaliva sta v igri za današnji dan in nocojšnjo noč. Vzhodni, ki je opisan v Rodovi bibliji, in zahodni, ki ni opisan nikjer. Po navedbah Navilyja je bilo v biblijskem zalivu pred kratkim 59 plovil s krmo vezanih na obalo, v nebiblijskem pa le nekaj prosto sidranih. Jasno, da ne slediva čoporativnemu nagonu in se odločiva za slednjega. Ta je v današnjem vremenu celo bolje zaščiten (Rod večinoma opisuje sidrišča, ki so primerna v času meltemija), je večji in ima primernejše globine za sidranje brez vezanja na obalo. Tokrat smo dvoji, Mala in večja kanadska motornjača. In lokalni ribič.

Plavanje, snorklanje in roštiljada. Danes je na sporedu mesno-ptičji tris: svinja, ovčka in ptički. In bolgarska lutenica, ki pa na žalost ni niti bleda senca srbske Bakine tajne. Bolje, kot nič je pa vseeno.