Pitagorion, Samos

25. november 2022, petek

Danes se ne pretepam z majstori. Danes se igram simulacijo prečudovitega zaliva. Dan je lep, jaz sem v podpalubju in šraufam. Pred kratkim sem zasledil oljne madeže pod sidrnim vinčem in v tem prečudovitem zalivu sem tudi našel težavo. Vrli Italijani so sestavili gearbox s štirimi vijaki in pri tem niso uporabili Locktita. Vijaki so se pri najini uporabi, ko se sidrava dvakrat dnevno (in ko se sidro ne dotakne samo tal, ampak na tleh leži zajeten kos verige) razrahljali. Med dvema polovicama ohišja je tako zevala za 1 mm velika vrzel. Jasno, da je olje izteklo.

Pa se lotim demontaže, analize, popravila in montaže. Demontaža poskrbi zato, da mi pade kaj na glavo, ko ležim pod vinčem in šraufam, analiza pa postreže z dejstvom, da moram predvideti še eno fazo pred popravilom in sicer nabavo potrošnega materiala.

Vsi, s katerimi sem se kadarkoli pogovarjal o sidrnih vinčih, so mi pravili, da uporabljajo SAE 90 (tako, kot v saildrivu, na primer), le mojster na Sri Lanki, ki mi je enkrat izdelal nov zobnik, je trdil, da mora biti viskoznost vsaj SAE 140. To mi ne da miru in na koncu pokličem tudi Bogdana, strojnika po znanju, izobrazbi in duši. Vse mi razloži, teoretično. SAE 140 potrebujem. Jaz ga imam slab deciliter še iz Šri Lanke (ki mi ga je dal mojster za popotnico). In potrebujem modri Loctite. Jaz imam rdečega (potem bi rabil pa spet brener, če bi hotel to še kdaj razstaviti - ne, hvala). Pot pod noge. Loctite dobim v Pitagoriu, olje na bencinski črpalki. Vmes je 5 km. Lepa rekreacija je bila.

Faza popravila je bila časovno zanemarljiva, faza montaže pa po pričakovanju - na mojem nosu so pristajale matice kot po tekočem traku. Ampak, na koncu sem le zapustil prečudovit zaliv.

Vesna še čisti in že pakira kufre za v domovino. Dva kufra imava pravico nesti na frčoplan in to bova tudi storila. Do zadnjega kilograma! S taksistom je za v ponedeljek zjutraj že zmenjeno. Če ga ne bo, bova šla pa peš te tri ali štiri kilometre, kolikor je do letališča.

Danes ne greva na večerni sprehod. Pošteno se je ohladilo in če je podnevi hoja po soncu pri 20 stopinjah zelo prijetna, zvečer v temi pri 13 stopinjah in vetru to nikakor ni. Premišljujeva, če bi naredila 27 korakov do Marka, pa tam ni nikogar, s komer bi klepetala. Sama pa lahko pivce popijeva tudi doma. Pa ga ne. Na pivo bi zavila samo zaradi družbe. Doma pijeva kavo.