Pitagorion, Samos

26. november 2022, sobota

Prebudiva se v lepo sončno jutro. Danes ne bova delala. Sobota je. Sabat. Prijeten sprehod do Pitagoria sva si privoščila, tudi povratek je bil še lep in pivce in pipica pri Marku tudi. Dokler. Dokler se ni pooblačilo. Če sva se prej, ko je grelo sonce, potila v kratkih rokavih, naju sedaj v dolgih zebe. Po hitrem postopku se spraviva v podpalubje delat družbo kaloriferju. Hja, ko je sončno in ni vetrovno, je neskončno prijetno, čim to ni več, ni biti za zunaj. Tako pač to je pozimi na Mediteranu.

Postanek v Pitagoriu je bil v več lokalih. Enega vodi upokojena Angležinja in njene stranke so upokojeni Angleži. In danes tudi midva. Druge vodijo domačini in njihove stranke so domačini. In običajno tudi midva. V nekaterih tudi danes.

Veliko otočanov si je tu očitno omislilo svoj zimski dom in s pokojnino tukaj čisto spodobno shajajo. Družijo se pa v lokalu "Pri Angležinji". Oni plačajo za svojo pijačko, Angležinja, ki je ravno tako tukaj s svojo penzijo, pa to pokasira. Očitno se je od vseh angleških penzionistov najbolje organizirala.

Se pa vidi, da so se precej dobro aklimatizirali v grško okolje. Debate pri sosednjih mizah so izključno o politiki in športu. Precej ostra je debata o alkoholu v Katarju. Angležem prohibicija očitno ne gre v koncept nogometa. Zgražajo se tudi nad tamkajšnjo ceno piva. Očitno še nikoli niso bili na Bermudi. Če bi bili, bi bili do pol cenejše pijače v Arabiji bolj prizanesljivi. No, kot nikjer na svetu, se midva v take debate ne spustiva.