Pitagorion, Samos - Ljubljana

28. november 2022, ponedeljek

Taksist pride in odide. Z nama na krovu. Olympic naju zasipa z maili in sporoča vse tisto, kar je bilo včasih potrebno gledati na semaforje in kar je bilo napisano. Recimo, listki za prtljago. Frčoplan je polno zaseden, sedaj izven sezone. Sva pa edina negrško govoreča potnika, kar neskončno zmede varnostnico, ki nikakor ne more razumeti, da ne govoriva njenega jezika. Odletimo na minuto natančno in priletimo na minuto natančno. Aegean ni brez veze najbolje ocenjena lokalna letalska družba v Evropi že enajst zaporednih let. Letimo s propelercem, kar je dovolj nizko, da imava prečudovit pogled na otoke pod nama. Če ne bi leteli ravno sredi oblakov.

V Atenah imava dobre tri ure Časa za transfer. Ravno dovolj, da je čakanje dražje od leta. Dražje od vseh letov skupaj, če sem precizen. Cena transfera se je tako zvišala iz 90 evrov (kolikor stane polet iz Samosa do Benetk) na skoraj 250 evrov (z dodatkom kufrov, transferji door-to-door, jedačo in pijačo ter šopingom).

Grki so prestrašenčki in maškare. Neverjetno veliko jih nosi maske. Tega v Turčiji ni bilo. In niso bili zato nič bolj bolni. Še posebej je to izrazito na letališču, kjer so bile maškare včasih le Azijci. Prvak ulice je družba, kjer gospodična nosi masko za mizo v letališki oštariji (kjer ni bilo potrebno imeti maske niti v času največjega omejevanja osnovnih človekovih pravic). Nekaj časa. Potem se spravi popiti kavico. Masko poda prijateljici in od tega trenutka dalje jo nosi ona. Ne samo, da je to gromozanska neumnost, celo gnusno je. Razen, če dekleta razumejo masko kot modni dodatek in si ga kot takega podajajo med sabo. Hja...

Ko smo pa že pri hrani in pijači na letališču. Kavo postrežejo samo v (neokusni) plastični embalaži. Kava stane 4,50 evra. Potem so dodatki. Kozarec iz nerazgradljive plastike je 5 centov in papirna slamica (s katero se ne da piti, je pa v skladu z evropsko zakonodajo) je še naslednjih 5 centov. Ajoj! Neprimerno raje bi pil iz keramične šalice. Naj pranje dodatno računajo, če že hočejo!

Kakorkoli, Aegean naju je v Benetke pripeljal do minute natančno, celo kufre je dostavil tako, kot se šika. Še GoOpti počakava, da naju dostavi v Ljubljano. Ob sedmih zvečer sva povabljena na vegansko večerjo h Katji.