La Linea - Puerto Calero, Lanzarote, Španija

10. november 2023, petek

Ob devetih se posloviva od Evrope. Od evropskega Starlinka šele popoldan, ko plujeva mimo Tangierja. Veter je prvih 15 milj ugoden bočni, kasneje orca. Začneva s polnimi jadri, ki jih počasi krajšam in pri Afriki jih je le še za dobro polovico. No, tam zvijem vse. Veter je čisti zahodnik in najina smer je proti zahodu. Torej, proti vetru, proti valovom in proti toku. Slednje je najpomembnejše. Smer toka je konstantna v nos, jakost niha in zaniha tja do 3,5 vozla. Vozim z neobičajno veliko obrati, 2000, pa se proti Atlantiku prebijava tudi samo z dobrima dvema vozloma. Bliže, ko sva izhodu iz Gibraltarske ožine, mirnejše je morje, manj je vetra in manj je toka. Ob sončnem zahodu nekaj milj zahodno od severozahodne točke Afrike je morje skoraj popolnoma mirno. Kakorkoli, za pot, ki je sicer dolga 34 milj, sva jih naredila 48.

Ork nisva srečala. Morda tudi zato, ker naju je del poti varovala ruska vojaška ladja. Priplula nama je nasproti, se ob nama obrnila in nekaj milj plula vzporedno z nama. Najina hitrost je bila takrat okoli štiri vozle. Njihova tudi. Po pol ure jih očitno nisva več zanimala in so se obrnili stran. Kot orke, če sem prav razumel zgodbe. Le da Rusi ne napadajo krmila.

Bo pa na Kanarskih otokih gneča. In kasneje na Karibih še večja. Eksodus Evropskih jadralcev, ki se jim bodo na oni strani luže pridružili še Američani v enakem ali celo večjem številu. V eni uri nas je severozahodni rt Afrike obplulo 6 jadrnic. Sklepam, da v celem dnevu nekaj deset. In to je samo en dan v sezoni.

Vendar vse le ni tako lepo, kot se zdi na prvi pogled. Motor je glasnejši od vodne črpalke. To je pomembno dejstvo. Ko je prižgan motor in poči cev za vodo pri bojlerju, je to znano šele, ko se vključi kalužna črpalka. Tudi te se sicer ne sliši, sliši se pa sirena, ki jo sproži kalužna črpalka. Ta je najglasnejša. Nekaj minut mine, da najdem vzrok. Potem je vse lažje. No, vsaj na začetku sem mislil tako. Ampak. Počila je cev pod bojlerjem, do katere se (skoraj) ne da priti. Ura je mimo, ko je situacija sanirana.

Potem zaplujeva v noč. Takrat začneva cikcakati med mrežami za tune. Upam, da se vanje ujamejo le tune in ne tudi Mala.