Lanzarote (marina Rubicon)

21. oktober 2019, ponedeljek

Zjutraj greva podaljšat marino, da bo Heron lahko še tu, ko se vrneva iz Slovenije.
V nekaj let starem navtičnem priročniku piše, da je marina Rubicon velika marina in tu ni nikoli problem s prostorom.
Stvari pa so se spremenile. Marina je polna do zadnjega priveza in komaj so nama našli prostor še za dodatne tri dni in to za 3 tedne vnaprej!
Celo po tem, ko ARC odpujsa čez Atlantik bo marina povsem polna.
In polni so z razlogom. Tu se res počutiš dobro. Že od prihoda, ko urediš papirje in greš na svoj privez te pospremi čoln z marineroti, da ti pokaže kam. Dva sta se izkrcala, da primeta štrike, dva sta ostala v čolnu, da pomagata, če bi bilo potrebno odigrati vlogo premčnega motorja / vlačilca / zaviralca / bokobrana. Vsi pa prijazni in nasmejani.
Pontoni so vsi s fingerji, torej ni umazanih muringov, lahko se vežeš s premcem ali s krmo in vseeno brez težav prideš z boka barke na svoj finger. V recepciji me je punca vprašala kakšen konektor imam za elektriko in mi dala adapter iz 50 na 30A.
V neki drugi marini so pustili, da sam ugotovim, da imam nekompatibilen konektor mi potem le ponudili, da lahko pri njih kupim konektor in si predelam kabel. Vsaka barka ima svoj priključek za vodo in elektriko in ni pretepanja za prosto vtičnico, kot ponekod na Hrvaškem. To je razlika v kvaliteti storitve.
Osebje je vedno prijazno in vzdušje sproščeno. WCji in kopalnice so bili do zdaj vedno čisti, koši za smeti (ko so diskretno umeščeni tik ob vsakem pontonu) pa nikoli niso bili polni ali smrdeči.
Spotoma se ustaviva v čendleriji, da dvigneva naročene Racor filtre. A filtri so napačni. Naročil sem filtre za tip B, jaz pa imam tip A. Punca se sploh ne sekira, da filtre na polico - pravi, da jih bo že prodala - in naroči prave filtre. Tu bodo čez dan ali dva. Ker tu tudi velja island time pričakujem filtre čez kake 4 dni.
Danšnji projekt pa je bil ugotoviti, kje Heron zares pušča. Potrdila sva sum, da pušča tudi veliko panoramsko okno, ki se razteza čez celo širino salona in je s Siko pritrjeno na palubo. Paluba in okno sta iz različnih materijalov in imata torej različne toplotne raztezke. Vsak dan se na soncu barka segreje in ponoči ohladi in v 14 letih krat 365 dni je to veliko raztezkov in skrčitev. Ko k temu dodamo še sol in močno sonce z UV žarki je jasno, da sčasoma pametnejši odneha. In odnehala je Sika.
Danes pustiva, da se vse dobro posuši, jutri boova spraskala ven staro Siko in na novo zatesnila.
Slikala danes nisva, zato dajem par slikic iz prejšnjih dni. Upam, da se ne podvajam s katero od jih.